van schaik grafimedia

Blog / Desktop Publishing / Gerard David terug in zijn geboortestad

Gerard David terug in zijn geboortestad

door Irma Slotboom in Desktop Publishing

Oudewater is het prachtige stadje dat in 2015 haar 750 jarig bestaan viert. Oudewater staat alom bekend om haar middeleeuwse karakter en rijke historie. Veel bekende personen uit de vaderlandse geschiedenis zijn hier geboren.

Maar één persoon, een beroemde schilder uit de 15de eeuw (ca. 1460), werd lange tijd vergeten. Gerard David, één van de grote Vlaamse Primitieven, werd in Oudewater geboren. Zijn schilderijen hangen over de hele wereld, verspreid in alle grote en wereldwijd bekende musea. Ter gelegenheid van het 750-jarige bestaan van Oudewater wordt deze beroemde stadgenoot aan de vergetelheid onttrokken en opnieuw geëerd.

In de afgelopen twee jaar hebben vele vrijwilligers zich ingespannen het werk van deze middeleeuwse topschilder naar zijn geboortestad Oudewater te halen. Van Schaik Grafimedia heeft ervoor gezorgd dat in de binnenstand aan de gevels van huizen en winkels prints van de schilderijen van Gerard David op ware grootte afgebeeld zijn. Deze prints zijn gemaakt op dibond platen. Dibond materiaal bestaat uit een aluminium sandwichplaat. De plaat heeft aan beide zijde een aluminium laag met een kern van kunststof.

Ook hebben wij een routeboekje met plattegrond en informatie ontworpen om de expositie te begeleiden. Op 26 plekken in de oude binnenstad hangen veertig authentieke reproducties van Gerard David en deze kunt u met het boekje allemaal terugvinden. Op de Museumzolder van het stadhuis is een fraaie binnenexpo ingericht. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het Oudewaterse Kerstkazuifel dat in bruikleen is gekregen van Museum Catherijneconvent te Utrecht.

Een jaar lang kunt u genieten van Oudewater dat voor u getransformeerd is in een grote openlucht expositie. Met de gids (verkrijgbaar bij o.a. het Toeristisch Informatie Punt en The Read Shop in Oudewater) in de hand wandelt u in de sfeer van Gerard David door de straatjes van Oudewater. Gerard David is terug in zijn geboortestad, een naam in een bijzonder stadje om nooit meer te vergeten.